Palmpasenstok

Palmpasenstok - Creatief en Simpel - Ga naar onze site voor de uitleg

Afgelopen woensdag maakte ik met m’n kleinkinderen een palmpasenstok. Dat was wel weer even geleden, maar erg leuk om te doen!

Palmpasen is altijd de week voor Pasen. Jezus vroeg zijn leerlingen om een ezel te regelen (symbool voor de vrede). Op deze ezel reed Jezus Jeruzalem binnen, waar een grote groep mensen hem toewuifden met palmtakken en hun mantels voor hem op de grond legden. Het wuiven van palmtakken was in die tijd een eer die vooral voor koningen was en symboliseerde overwinning. De palm was ook het symbool van onafhankelijkheid van Israël. Sinds de 4e eeuw wordt Palmpasen gevierd in de kerk. Men laat nu meestal palmtakjes (buxustakjes) zegenen en steekt deze dan achter kruisbeelden, als bescherming tegen bliksem en ander onheil.

Met kinderen wordt er een Palmpasenstok gemaakt. Eerst twee simpele latjes op elkaar, zodat het een kruis vormt. Deze worden vervolgens omwikkeld met crêpepapier in mooie, vrolijke lentekleuren. Ook hier wordt een buxustakje of ander groen op vastgemaakt (symbool van de wederopstanding). Bovenop de stok hoort een broodhaantje (symbool van de haan die drie keer kraaide toen Petrus Jezus verried of het begin van de lente, als de haan weer kraaide en brood verwijst naar het laatste avondmaal).

De stok wordt verder versierd met zakjes snoep, een ketting van paaseitjes, rozijnen of chipsjes, mooie linten enz.  Het symbool voor nieuw leven, lente. Jezus is opgestaan, zijn verhaal gaat verder, net als de natuur die ieder jaar opnieuw gaat groeien en bloeien.

Met de kleine jongens was het rijgen van chipsringetjes meer dan genoeg (opa en oma moesten hier en daar nog helpen). Volgend jaar kunnen we een uitgebreidere Palmpasenstok maken.

Weer een begin van het oppakken van een oude traditie die ik vroeger ook met mijn dochters deed.

Voor de werkbeschrijving met uitleg van de palmpasenstok, klik hier.

Voor kleurplaten die bij Palmpasen horen, kijk hier.

Maken jullie ook een Palmpasenstok dit jaar?

Palmpasenstok - Creatief en Simpel - Ga naar onze site voor de uitleg
Palmpasenstok

 

Wanneer jullie op de hoogte willen blijven van onze wekelijkse nieuwe posts, meld je aan voor onze nieuwsbrief:

 

 

 

Of volg ons op Pinterest of Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.